Nyheder detaljer

SMART modellen: Hvad, hvordan og 12 Eksempler

SMART modellen: Hvad, hvordan og 12 Eksempler

SMART mål er et vigtigt værktøj for enhver organisation, der ønsker at skabe konkrete, målbare resultater. Ved at anvende SMART mål kan HR teams fokusere deres indsatser på de vigtige områder, hvor der størst behov for handling. SMART mål sikrer, at HR’s arbejde ikke blot bliver målsat, men også at fremdrift og succes kan dokumenteres på en struktureret måde. I denne artikel dykker vi ned i SMART modellen, dens anvendelse i HR, og vi ser på 12 konkrete ekempler på SMART mål i HR kontekst.

 

Hvad er SMART model?

SMART model er en ramme, der hjælper med at sætte specfikke, målbare, opnåelige, relevante og tidsbestemte mål. Modellen er designet til at skabe struktur omkring målsætning, så mål bliver klare, realistiske og lette at følge op på. Her er en præcis forklaring på hvert element.

Specifik:

Målet skal være klart og tydeligt defineret. Dette betyder, at målet skal være så præcist som muligt for at undgå misfortåelser. Det skal inkludere detaljer om, hvad der skal opnåes, hvem der er ansvarlig og hvorfor det er vigtigt. Et uspecifikt mål som ” forbedre medarbejdertilfredshed” er for vagt til at lede handling.

Eksempel: ” øge medarbejdertilfredsheden med 10% i produktionsafdelingen ved at introducere en ny feedbackmekanisme indenfor seks måneder”

Målbare:

Der skal være en klar metode til at måle fremskridt og afgøre, hvornår målet er opnpet. Målbarhed gør det muligt at kvantificere succes og følge udvikling. Hvis du ikke kan måle målet, kan du ikke vurdere, hvorvidt det er blevet opnået.

Eksempel: Måle medarbejdertilfredshed gennem kvartalvise tilfredhedsundersøgelser og registrere en stigning på 10%

Opnåelig:

Målet skal være realistisk og opnåeligt inden for de ressorucer og den tid, der er til rådighed. Dette sikrer, at målet ikke bliver demotiveret eller urealistisk. Det betyder, at man skal vurdere, om målet er inden for rækkevidde givet de nuværende kapaciteter og ressourcer.

Eksempel: Med de nuværende ressorucer og budgetter kan vi øge medarbejdertilfredsheden med 10% ved at introducere et nyt medarbjederprogram inden for seks måneder”

Relevant:

Målet skal vlre relevant for organisationens overordnede strategi og mål. Det skal undersøtte HR’s og virksomhedens mission og mål, så det bidrager til organisations langsigtede succes. Hvis målet ikke er har strategisk værdi, er det ikke relevant.

Eksempel: Forbedre medarbejdertilfredshed for at reducere medarbejderomsætningen i en kristisk afdeling, hvilket vil styrke organisations evne til at levere på sine strategiske mål.

Tidsbestemt:

Et mål skal have en klar deadline eller tidsramme. Dette skaber en fornemmelse af hast og ansvarlighed. Tidsrammen skal være realistisk, men den skal også presse teamet til at levere inden for en fastsat periode.

Eksempel: opnå en 10% stigning i medarbjedertilfredshed inden for de næste seks måneder. 

SMART model er derfor en metode, der hjælper med at strukturere og tydeliggøre målsætning, så man arbejder mod konkret, målbare og realistiske resultater inden for en fastsat tid. Den største styrke ved SMART modellen er, at den gør det muligt at følge op på mål. sikrer kontinuerlig fremdrift og justere indsatsen undervejs, hvis der nødvendigt.

 

Hvorfor bruge SMART modellen?

SMART modellen giver mulighed for at arbjede mere målrettet og datadrevet. I et felt som HR, hvor mange faktorer er baseret på menneskelige adfærd, relationer og følelser, kan SMART modellen hjælpe med at skabe struktur, måling og systematisk forbedring.

Her er nogle af fordelene ved at bruge SMART modlelen:

  • Forbedret fokus og præstation: Når målene er klart defineret, ved alle i teamet, hvad de arbejder hen imod, og hvad der prioriterers højst. Dette øger produktiviteten og hjæper med at nå deres mål mere effektivit.
  • Ansvarlighed: Når SMART mål sættes for individuelle, skaber det ansvarlighed. Alle ved, hvad de skal levere, og hvordan deres succes bliver målt.

 

Sådan bruges HR SMART modellen

Rekruttering og talent Acquisition:

HR kan bruge SMART modellen til at forbedre rekrutteringsprocesser og sikre, at virksomhedens talentbehov opfyldes. Ved at opsætte mål for ” time to hire”, kvalititen af ansættelser og rekrutteringsomkostninger kan HR optimere deres rekrutteringsstrategier.

Medarbejderengangement og tilfredshed:

SMART modellen er et fremragende værktøj til at måle og forbedre medarbejderengangement. Ved at identificere specfikke områder, der kan forbedres, og sætte målbare målsætninger kan HR sikre en højere grad af medarbejdertilfredshed.

Performance management:

SMART modellen kan anvendes til at forbedre performance management ved at sikre, at medarbejdere har klare, målbare præsentationsmål. Det kan også skabe incitamenter for toppræstationer gennem bonusordning eller forfremmelser.

Medarbejderudvikling og uddannelse:

Med SMART modellen kan HR systematisere medarbejderudvikling og sikrer, at trænings – og uddannelsesprogrammer er målrettede og målbare. Dette er en essentiel del af talentstyrring og karriereudvikling.

Organisationskultur og værdier:

For at styrke organisationskulturen kan HR sætte SMART mål, der foksuerer på medarbejderoplevelsen og virksomhedens kerneværdier. Dette kan forbedre fastholdelse og tilknytning til virksomheden.

Bedste praksis for SMART mål:

  1.  Ambitiøse, men realistiske mål: Målene skal være udfordrende, men stadig opnåelig. Dette skaber balance mellem motivation og realistiske forventninger.
  2. Revider løbende målene: Evaluser regelmæssigt målenes relevans og fremskridt, og juster dem, hvis nødvendigt.
  3. Koble mål til virksomhedens strategi: Sørg for, at alle mål understøtter virksomhedens langsigtede strategier og mål.
  4. Udvikle en handlingsplan: Sørg for, at der er en konkret handlingsplan for, hvordan målene skal nås. Dette sikrer fremdrift og fokus.
  5. Løbende opfølgning og justering: Overvåg konstant fremskridt og foretag justeringer for at sikre, at målet opfyldes.

 

12 eksempler på HR SMART mål

Team SMART mål

  • Medarbejderengangement: Øg medarbejderengangement med 20 % indenfor seks måneder ved at implementere anerkedelsesprogrammer og øge fleksibiliteten i arbejdsforhold.
  • Rekruttering: reducere ” time – to – hire” med 30% inden årets udgang ved at implementere automatiserede screeningsprocesser.
  • Onboarding: forbedre onboardingprocessen ved at reducere tiden til fuld produktivitet med 20% inden for et år ved at anvende onboarding software.
  • Medarbejdertilfredshed: Gennemfør kvartalsvis tilfredshedsundersøgelser og mål en stigning på 10% i medarbejdertilfredsheden inden for 12 måneder.
  • Fordelepakke: Juster fordelepakken baseret på feedback fra medarbejdere inden for de næste 45 dage for at forbedre tilfredsheden med 15%.
  • Kompetenceudvikling: Sørg for, at mindst 80% af medarbejderne gennemfører en intern kompetenceudviklingssession inden for seks måneder.

Indivuduelle SMART

  • Mentoring: Opret et mentorforhold inden for to uger for at få professionel vejledning og støtte i karriereudvikling.
  • Tidsstyring: Forbedr min tidsstyring ved anvende nye for at få professionel vejledning og støtte i karriereudvikling.
  • Certificering: Opnå en relevant HR – Certificering inden for tre måneder for at styrke faglige kvalifikationer.
  • Offentlig tale: Forbedre mine præsentationsevner ved at deltage i et kursus i offentlig tale inden for seks måneder.
  • Performance managment: Implementer en månedling feedback – samtale med min leder for at forbere mine KPI’s inden for de næste seks måneder.
  • Arbejdsmiljø: Forbedr samarbjedet i min team ved at arrangere månedling team – building aktiviteter inden for de næste tre måneder.

SMART modellen giver HR afdelingen en struktureret tilgang til at sætte klare, opnåelige mål der kan måles og evalueres. Denne metode skaber en klar retning og hjælper HR profesionelle med at nå konkrete resultater, bidrager til organisationens succes. SMART modellen sikrer, at både individuelle og teamorienterede mål er strategisk relevante og understøtter den langsigtede udvikling af organisationen.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag de nyeste indsigter inden for organisationsudvikling, HR-strategier og aktuelle arbejdsmarkedstrends direkte i din indbakke.