Leder du efter guide til hvordan du arbejder med employer branding strategi? Er du ny begyndere? Så er du kommet til det rette sted.
Medarbejdere er din virksomheds vigtigste ressource, men mange virksomheder oplever, at det kan være svært at tiltrække de rigtige kandidater – hvorfor? Traditionelle jobbeskrivelse og metoder virker ikke længere som før.
For at åbne døre for flere ansøgere og cv’er skal I tilbyde mere end blot en jobbeskrivelse. I skal give potentielle medarbejdere en klar ide om, hvorfor I er et fantastisk sted at arbejde. For at vise dette kræver den en solid og stærk employer branding strategi.
Hvordan gør I det? Det starter med en solid og stærk employer branding strategi. Det lyder måske lige lidt fancy, men det ret simpelt: Det handler om at markedsføre jeres virksomhed fra sin bedste side. Men som med alt andet skal I gå metodisk til værks. Det betyder, at I skal definere jeres formål, målgruppe og de kanaler der bedst kommunikere jeres budskab.
Hvorfor springe processen over kan være en fejl? Mange virksomheder mangler tålmodighed og forventer øjeblikkelige resultater. De går direkte til handling og bruger ressourcer på at producere flotte videoer der visse glade medarbejdere og en stærk teambånd og lægger det op på hjemmesider og LinkedIn – men her opstår problemet: Videoerne matcher sjældent virkeligheden.
Når der er uoverstemmelser mellem hvad I viser, og hvad I faktisk leverer som arbejdsplads, mister I troværdighed. Employer branding handler om mere end blot flotte videoer og billeder, det handler om at være autentisk, unikt og realistisk som kræver proces og forearbejde.
Læs med her, hvor vi udforsker dig gennem syv trin til hvordan du kan sikre en god employer branding strategi som virker.
læs vores rapport om employer branding trends for 2024
De 7 trin til en effektiv employer branding strategi
- Kend jeres udfordringer og mål
- Analyser jeres nuværende omdømme
- Definér målgruppen
- Skab jeres unikke løfte (EVP)
- Vælg de rette kanaler
- Udvikl engagerende indhold
- Mål og optimer løbende
1# Kend jeres udfordringer og mål
Første skridt er at identificere, hvilken problemer I vil løse. Ønsker i flere ansøgere? De bedste medarbejdere på markedet? Det er gode ambitioner, men for at komme videre skal I dykke dybere og præcisere jeres behov.
Vil I tiltrække kvalificerede kandidater inden for en specifik branche? Er jeres geografiske placering en barriere for at tiltrække talenter? Svingdørene jer omkuld, når nye medarbejdere træder ind og ud af døren? Og hvad er det egentligt I, i virkeligheden har brug for – er det erfaren folk eller nyyddannede?.
Undersøg jeres udfordring og mål, så I kan definere hvad i ønsker at opnå, det giver jer et godt fundament for det videre arbejde.
2# Analyser jeres nuværende omdømme
Ved I, hvordan jeres employer branding ser ud i dag? Måske tænker I, at i slet ikke har et – men sandheden er, at alle virksomheder har et employer brand, uanset om det bevidst udviklet eller ej.
Her skal I være ærlig og realistisk og undersøg hvad jeres medarbejdere siger om arbejdspladsen – hvorfor er de glad for at være her, hvad er det for et unikt værdi I giver.
- Hvorfor er de glad for at arbejder hos jer?
- Hvilke unikke værdier oplever de, at virksomheden tilbyder?
De bedste indsigter og de bedste guldkorn – finder I ved at spørge medarbejdere fra forskellige grupper. Det kan være studentermedhjælper, erfarne medarbejdere, mellemledere eller nyansatte.
Ved at indsamle input fra forskellige perspektiver får i et nuanceret billede af jeres omdømme. så sørge for at skabe et åben rum for ærlighed for alle – om det student medhjælper eller de mangeårige kolleger og mellemledere.
3# Definer målgruppen
Hvem er så jeres målgruppe, og hvad er det vigtigste for dem? Søger i nye medarbejdere – jamen inden for hvilken fagområde? Eller leder I efter nyuddannede talent, der bringer frisk energi til teamet?
Mange virksomheder fejler ofte når de skyder pil op i luften, når de vil brande sig selv – og det resulterer i rodet brand og unødvendige ressourcer og budgetter.
Når I præciserer, hvem I vil tiltrække, bliver det nemmere at skræddersy jeres budskab og udarbejde en målrettet kommunikationsstrategi, der taler direkte til de rette kandidater.
4# Skab jeres unikke løfte (EVP)
Hvorfor skal man arbejde for jer? Der er sikkert mange gode grunde, men kunsten er at begrænse jer til de vigtigste. I skal undersøge og formulere 3 stærke årsager til, hvorfor man netop skal vælge jer – er det:
- Jeres stærke fællesskab og gode samarbejdskultur?
- Mulighederne for udvikling og karriere?
- Succes med hybridarbejde, der giver fleksibilitet i hverdagen?
Det vigtigste er, at I har jeres målgruppe i tankerne, når i definerer jeres EVP (Employer Value Proposition). Det der dem, I gerne vil imponere og tiltrække, så jeres budskab skal tale direkte til deres behov og ønsker.
5# Vælg de rette kanaler
Hallo, hallo – er der nogen?
I kan have Danmarks bedste og fedeste arbejdsplads. Men hvis I ikke kommunikerer det ud på de rette kanaler, er det som at sælge varer uden markedsføring. Resultatet? I ender med en fantastisk arbejdsplads, som kun I selv kender til.
Vil I nå ud til den unge, kan instagram og tiktok være vejen frem. Det vigtigst er, at I tilpasser tone, indhold og strategi til jeres målgruppe og den valgte kanal. Husk, at kanalerne skal spille sammen med resten af jeres brand. Ja tiktok handler om at være sjov, men giver det mening , hvis besøgende derefter lander på en hjemmeside, der ligner noget fra 00’erne?
6# Udvikl engagerende indhold
Tilpas jeres kommunikation efter hvem I gerne vil fremstå og hvem jeres målgruppe. Det vigtigste er at vær nysgerrig på forskellige slags content og ideer som kan vise virksomheden frem fx opslag på sociale medier, videoer eller noget helt alternativ kanal.
7# Mål og optimer løbende
HUSK at følge op! Hvis I gerne vil blive bedre, så I nødt til at evaluere og mål effekten af jeres employer branding strategi. Her har i mulighed for at se, hvor i processen falder jeres ansøger og hvilken kanal har sørget for at tiltrække gode kandidater.