3 typiske fejl i employer branding
Skal I til at udvikle en employer branding strategi? Ved I, hvilken faldgruber I skal undgå? Hvis ikke, så bare rolig – I er kommet til det rette sted.
Der er ingen tvivl om, at virksomheder i dag lægger stor vægt på employer branding, og det er med god grund. Vidste du, at 69% af kandidater undersøger en virksomheds employer brand, før de overhovedet sender en ansøgning afsted? Det viser, hvor vigtigt det er at få employer branding strategien på plads.
Men hvad sker der, hvis jeres employer brand har et dårligt ry?
Et negativt employer brand kan skade jeres omdømme blandt både nuværende og potentielle medarbejdere. Det kan også skabe et forkert billede af jeres kultur og arbejdsmiljø. Konsekvenser? Færre kvalificerede ansøgere, højere medarbejderomsætning og, ja, økonomisk tab.
Og så er der det værste: Når strategien ikke er forankret i virkeligheden, kan tid, energi og budget ende som spildt ressourcer, men bare rolig – Vi er her for at hjælpe.
3 fejl som virksomheder begår i employer branding strategi
- Employer branding er ikke forankret i virkeligheden
- Manglende fokus på målgruppen
- Ingen opfølgning eller evaluering
Employer branding er ikke forankret i virkeligheden
Den største fejl, mange virksomheder begår, er at skabe et glansbillede af arbejdspladsen, der ikke stemmer overens med den daglige virkelighed.
Det betyder, at virksomheder ofte gætter sig frem til, hvad der virker autentisk, uden at have klar forståelse af, hvad der virkelig kendetegner arbejdspladsen.
Ja virksomheder bruger ressourcer og budgetter på at producere flotte videoer og billeder til hjemmeside og sociale medier – uden at vide, hvilken værdi det faktisk giver. Smilende medarbejdere og polerede billede kan se godt ud, men hvis de ikke afspejler virkeligheden, mangler de autenticitet
Uden at basere strategien på en ægte forståelse af jeres værdi og kultur risikerer man at skabe en branding, der fører til mistillid blandt både medarbejdere og kandidater. Det kan hurtigt opdages, hvis de lovede værdier og den promoverede kultur ikke matcher den faktiske arbejdsplads.
Hvad kan I gøre for undgå denne fejl?
I skal sørge for at jeres strategi er autentisk og jeres værdi passer virkeligheden – og du tænker nok hvordan?
Indhent medarbejdernes ærlige perspektiver: De bedste indsigter og de bedste guldkorn – finder I ved at spørge medarbejdere fra forskellige grupper. Det kan være alle fra studentermedhjælper, erfaren medarbejdere, mellemledere eller nyansatte.
- Hvordan vil du beskrive vores kultur?
- Hvad elsker du ved at arbejde her?
Ved at indsamle input fra forskellige perspektiver får i et nuanceret billede af jeres omdømme. så sørge for at skabe et åben rum for ærlighed for alle – om det student medhjælper eller de mangeårige kolleger og mellemledere. Når jeres employer branding – strategi afspejler den autentiske arbejdsplads, opbygger I tillid både internt og eksternt. Det gør ikke kun, at I tiltrækker de rigtige kandidater, men også at I fastholder jeres nuværende medarbejdere.
Manglende fokus på målgruppen
En anden stor fejl, virksomheder ofte begår, er at forsøge at ramme alle med deres employer branding strategi. Men når man prøver at tale til alle, ender man ofte med at tale til ingen.
Hvad betyder det? Det betyder, at virksomheder ikke altid har defineret, hvem deres ideelle kandidater er, eller hvad der faktisk noget for dem. Resultater? Ressourcer spildes på kampagner og budskaber, der ikke rammer plet, fordi de ikke er tilpasset en specifik målgruppe.
For eksempel kan et opslag på tiktok være godt platform for tiltrække de unge, men det vil næppe imponere erfarne specialister, som hellere søger information på LinkedIn.
Når budskabet og kanaler ikke er målrettede, bliver jeres strategi rodet og I risikerer at bruge budgetter på at skyde pil op i luften uden ramme noget konkret.
Hvad kan I gøre for undgå denne fejl?
For at undgå denne fejl skal I starte med at definere jeres målgruppe og forstå jeres behov. Definere præcist, hvem I søger, overvej spørgsmål som:
- Søger vi nyuddannede, der bringer ny energi og innovation?
- Leder vi efter erfarne specialister inden for specifikke fagområder?
- Skal vi tiltrække talenter lokalt eller fra hele verden?
Når I har afgrænset målgruppen, kan I begynde at forstå deres interesser, adfærd og præferencer til at udarbejde kommunikationsstrategi og den rette kanal.
Ignorering af feedback fra medarbejdere
En stor fejl, mange virksomheder begår, er at udarbejde en employer branding strategi og derefter lade den køre uden opfølgning eller evaluering.
Hvad betyder det? Det betyder, at virksomheder bruger tid og ressourcer på at udvikle en strategi og implementere kampagner – men glemmer at måle, hvordan det faktisk går. Uden data og indsigt i resultaterne er det umuligt at vide, om indsatsen virker, eller om den skal justeres. Employer branding er ikke en ” sæt det i gang og glem det ” – opgave.
Hvis I ikke evaluerer, kan I risikere:
- At fortsætte med ineffektive kampagner
- At overse værdifulde muligheder for forbedring
- At spilde tid og penge på budskaber, der ikke rammer målgruppen.
Hvad kan du gøre for undgå denne fejl?
Det I kan gøre for at sikre, at jeres strategi er effektiv, skal opfølgning og evaluering være en fast del af processen. Inden I går i gang, skal I fastsætte, hvordan succes ser ud fx:
- Engagement på sociale medier (likes, kommentarer, delinger).
- Antallet af ansøgninger pr. jobopslag.
- Trafik til karrieresiden.